מטופלים רבים מתקשים למצוא טעם לחיים וחווים את החיים כנטולי שמחה ו/או טעם ומטרת הטיפול המדובר היא לתת כלים שיאפשרו את עידוד המוטיבציה, את היכולת לוסת רגשות, למצוא טעם לחיים ושקט ויציבות במחשבות המטרידות.
טיפול DBT הוא טיפול פסיכולוגי לכל דבר אך מייחדים אותו שני דברים עיקריים . האחד – כמו כל טיפול נדרש סבלנות וסובלנות כדי להתמיד ולרכוש כלים ולהשיג שינוי בסימפטומים אך בשונה מטיפולים רבים שלעיתים נמשכים שנים רבות ולא תמיד משיגים את התוצאות המקוות הרי שבטיפול דיאלקטי התנהגותי אנחנו מגדירים התחייבות לשנה של טיפול אשר באחוז גדול מהמקרים משיגה תוצאות משמעותיות המשתמרות לאורך זמן רב.
הדבר השני הוא שזהו אחד הטיפולים הבודדים שהוא מבוסס מחקרית. כלומר שנעשו עליו מחקרים ונמדדו תוצאות משמעותיות.
האם הטיפול הדיאלקטי מתאים גם לכם?
כדי להבין האם הטיפול מתאים לכם שאלו את השאלות הבאות:
- האם אתם מוצאים עצמכם מנהלים מאבקים עיקשים אל מול הרגשות שמציפים אתכם ?
- האם מצבי רוח פוקדים אתכם יומם וליל ואתם מתקשים לקבלם ולהכיל אותם?
- האם צפות בכם תחושות ריקנות, בדידות, שעמום, בלבול וכו.?
- האם אתם זקוקים לאמצעים חיצוניים כגון אלכוהול ,סמים , אוכל, ריגושים, בתדירות גבוהה כדי לטשטש תחושות לא נעימות?
- האם אתם חווים קשיים רבים במערכות היחסים שלכם?
- האם אתם מרגישים שהראש עומד להתפוצץ מרוב מחשבות ביקורתיות של שיפוט והלקאה עצמית?
אם גם אתם חשים שהרגשות שלכם מקשים עליכם להתנהל באופן נורמטיבי ולנהל אורח חיים מיטיב, כדאי שתערכו היכרות מעמיקה עם שיטת טיפול זו. השיטה מותאמת ומתאימה לסוגי הפרעה שונים ומגוונים החל מהפרעות אכילה, דרך הפרעת חרדות, הפרעת אישיות גבולית דיכאונות ובכלל ובמילים אחרות, הטיפול יותאם לכל מטופל ברמה האישית.
שיטת טיפול מבוססת מחקר
DBT הינה שיטת טיפול מבוססת מחקר ועל כן השיטה מוכרת ומצליחה הרבה יותר. השיטה נהוגה ומצליחה לעשות שינוי בכל רחבי העולם וגם כאן אצלנו בישראל. הנתונים מצביעים על כך שמטופלים בעלי קושי בוויסות רגשי מצליחים לשפר באופן דרמטי את חייהם בטווח הארוך. שיטת טיפול זו נחלקת לשלושה ממדים שונים, האחד הוא טיפול פרטני (פסיכותרפי) השני פגישות למידה והשלישי שמירה על קשר טלפוני. על מנת להעביר טיפול זה יש לעבור הכשרה ייעודית אודותיה נרחיב בהמשך.
- טיפול פסיכותרפי פרטני – נועד להפחית התנהגות אובדנית, להתמודד עם מצוקות ומשברים ולמנוע התנהגות פוגענית.
- פגישות למידה – פגישות שנועדו להעניק למטופלים כישורים פסיכו חברתיים לצד אימון המטופל בהתאם לכישורים של כל מטופל.
- שיחות טלפוניות – על מנת להטמיע בקרב המטופלים את המיומנויות אותן למד, מתנהלות שיחות טלפוניות בין מפגשי הטיפול.
הנה מספר דוגמאות למיומנות נלמדות
מיינדפולנס היא בעצם היכולת שלי לנהל את תשומת הלב שלי לאן שאני רוצה שהיא תופנה. זאת כדי שאוכל בשעת מצוקה להיות ער אל מה קורה בתוכי. במחשבות שלי ברגשות בתחושות ובדחפים שלי. כמו גם להבין מה קורה סביבי ולהצליח לבחור תגובה בריאה ולא מזיקה.
מיומנויות מיינדפולנס עוזרות לך להאט ולהתמקד בשימוש במיומנויות התמודדות בריאות כאשר אתה בעיצומו של כאב רגשי. האסטרטגיה יכולה גם לעזור לכם להישאר רגועים ולהימנע מעיסוק בדפוסי מחשבה שליליים אוטומטיים ובהתנהגות אימפולסיבית.
סובלנות למצוקה – מלמדת את היכולת לעמוד במשבר מבלי להחמיר את המצב – דהיינו ללמוד איך להסיח את הדעת, איך לשפר את הרגע. , איך להרגיע את עצמי.
לסיכום
נאמר שלצד למידת המיומנויות השונות שמטרתן לתת מענה טיפולי מותאם ומספק תוצאות טובות הרי שייחודו של הטיפול הדיאלקטי התנהגותי הוא בסיוע של טיפוח תקוה שאכן השינוי המתבקש אפשרי , ביצירת ברית טיפולית חזקה בין המטופל למטפל ועזרה מותאמת וייחודית להתמודדות עם נשירה וקשיים האופייניים בכל טיפול אך שבגישה זו יש למטפל אסטרטגיות ייחודיות לסייע למטופל להתמיד בטיפול ולסייע לו להשיג חיים ששווה לחיות.
למידע נוסף אודות מה זה טיפול DBT