דבורי חדרי-חביב פסיכותרפיסטית מומחית טיפול DBT
דבורי חדרי-חביב פסיכותרפיסטית מומחית טיפול DBT

מיומנויות DBT

טיפול ב DBT מלמד את המטופל מספר מיומנויות חשובות התומכות בטיפול ומהוות עמוד שידרה לשפת הטיפול:

טכניקות
מיינדפולנס

טכניקות של מיינדפולנס – המסייעות להגביר שליטה ברגשות ומחשבות כמו גם מחדדת ומסיעת להבחין בינהם. מסייעת להקטין את השיפוטיות כלפי עצמנו וכלפי אחרים ומגייסת את ה"האני הנבון" אותה יכולת לעשות החלטות בריאות המובססות גם על הצרכים הרגשיים וגם על חשיבה רציונלית לפתרון בעיות.

טכניקות
עמידות במצוקה

המטופל לומד טכניקות של עמידות במצוקה כיצד לזהות משבר בתחילתו ומה לעשות כדי לא להחריף מצבים אלה.

טכניקות
ויסות רגשות

טכניקות של ויסות רגשות מלמדות את המטופל להכיר ולזהות את רגשותיו להכיר בתפקיד שלהם ובמשמעות האיתות שהם מנסים לשדר. לאחר מכן יוכל לשים לב ליחס שיש אל רגשותיו ,אמונות מיתוסים כלפי רגשות המייצרים תגובות לא בריאות ולא מקדמות. במיומנות זו נוכל ללמוד להתיידד עם המערכת הרגשית שלנו כדי לייצר תגובה בריאה יותר.

טכניקות
תיקוף עצמי

טכניקות של תיקוף עצמי – המטופל לומד כיצד לתת מקום של כבוד לחוויה הראשונית שלו , לראות את ההגיון שבה וכל זאת ללא שיפוט וללא הלקאה עצמית שמחמירה את מצוקתו.

טכניקות
יעילות בין אישית

טכניקות של יעילות בין אישית – כאן לומדים המטופלים לזהות את דפוסי התקשורת שלהם במערכות יחסים , מה מקדם את מטרותיהם ומה מעכב כל זאת מבלי לוותר על הצרכים הרגשיים שלהם.

השימוש בקליניקה בכלים של DBT נמצא כבעל ערך טיפולי ומחולל שינוי גבוה ביותר גם עם מטופלים שאינם בעלי מבנה אישיותי גבולי. הטכניקה מסייעת בהתמודדות במצבי משבר או בקשיים במערכות יחסים זוגיות, הורים ומתבגרים ומשפרת את היכולת להסתגל בצורה טובה יותר ולפתח עמידות במצבי חיים משבריים שונים.

מיומנויות DBT

מיומנויות DBT לטיפול בסימפטומים של טראומה ופוסט טראומה

חשיפה לחוויות טראומתיות לא מתקפות, חוזרות ונשנות, מפעילה את מערכת העצבים הסימפתטית. המערכת הסימפטתית היא מערכת ההתנעה, המופעלת במצבי חירום ועוזרת לנו לברוח או לתקוף. לעומתה, המערכת הפראסימפתטית, אחראית על חזרה למצב רגיעה. במצב רגיל, שתי המערכות מופעלות בסנכרון. אנחנו נדרכים ונרגעים באמצעותן. 

מחקרים רבים בתחום הפוסט טראומה מצאו, כי אנשים הסובלים מטראומה ממשיכים להפריש כמויות של הורמוני דחק, גם הרבה אחרי שהסכנה הממשית חלפה. רמת הקורטיזול (הורמון דחק שתפקידו להחזיר אותנו למצב רגיעה), נמצאה ברמה נמוכה בקרב הסובלים מפוסט טראומה והדבר גורם לכך שלמעשה, מי שחווה טראומה לא יכול לחזור לרמת הרגיעה הבסיסית, גם אחרי שהאיום הוסר.

ההשערה היא שזו הסיבה לכך שהמתמודדים עם טראומה מתקשים לווסת את רגשותיהם ומתאפיינים במעברים קיצוניים בין קטבים, הקשורים לפעילות מערכות אלו. 

בטיפול DBT  אנו לומדים לאזן ולווסת את המצבים הקיצוניים אשר, לעיתים קרובות, מחבלים ופוגעים ביכולת לבנות חיים יציבים, מלאים ומספקים.

דילמות דיאלקטיקה בסיסיות האופייניות לפוסט טראומה:

  • מצבי עוררות רגשית מניתוק/דיסוציאציה ועד לדריכות יתר
  • תגובתיות המאופיינת בקיפאון/שיתוק ומנגד תגובתיות המאופיינת בהתפרצויות כעס

  • חוויה רגשית של קהות רגשות ועד חוויה של הצפה רגשית המובילה לרומינציות, מחשבות בלתי פוסקות   

  • חווית העצמי מעמדה של כניעות/ביטול עצמי ועד צורך בשתלטנות מלווה בתוקפנות.

כלים ואסטרטגיות משיטת הטיפול DBT כגון מיומנויות הקשיבות, עמידות למצוקה, ויסות רגשות, יעילות בינאישית וחשיבה דיאלקטית (שביל הזהב) יכולים לעזור לנו למצוא את האיזון בין כל אחד מהקטבים הללו.

הנה כמה דוגמאות לכל מיומנות:

עבודה על ויסות של ניתוק/דיסוציאציה מול  דריכות יתר 

מיומנות DBT באמצעות מיומנות הקשיבות – מכיוון שטראומה לא מעובדת מאוחסנת באופן סומטי, עבודת הטראומה מתחילה בתשומת לב לגוף.  מיומנות הקשיבות מתייחסת הן למודעות והן לקבלה של הרגע הנוכחי.  

מיומנות זו חשובה במיוחד מכיוון שאם עברנו חוויות טראומתיות בחיינו אנו עלולים להרגיש תקועים גם בעבר וגם בעתיד בו זמנית, בעוד שהריפוי מתרחש בהווה. 

מיומנות הקשיבות היא בסיסית מכיוון שבלתי אפשרי לנהל את המחשבות,  הרגשות, התגובות ומערכות היחסים שלנו, מבלי להיות מודעים אליהם ומבלי לקבל את קיומן.  על מנת ליישם את מיומנות הקשיבות, נתחיל בזיהוי התחושה הגופנית, נלמד לשאת ולקבל אותה, גם אם היא אינה רצויה לנו, ננסה להבין את הסיבה לעוררות או הקפאון ובאמצעות תיקוף עצמי, נחמול ונטפח דפוסי התמודדות יעילים, המשרתים את מטרותינו.

עבודה על ויסות של תגובתיות יתר בעזרת דיאלקטיקה

מיומנות DBT בעזרת דיאלקטיקה – חוויות טראומטיות מובילות לעיתים קרובות לדפוסים קיצוניים של תגובתיות כלומר פעולה מתוך דחף,  או רומינטיביות המתאפיינת ביתר חשיבה או "חפירה" אין סופית שלרוב מלבה את האש ולא מקדמת. 

מיומנויות הדיאלקטיקה הבאות עוזרות לסגל דפוסי חשיבה מאוזנים יותר:

  • בעד ונגד
  • עבודה על איזון מחשבתי בעזרת יצירת מחשבה הפוכה למחשבה הרפפטיבית ואז מציאת מחשבת אמצע

עבודה על ויסות של קיפאון/שיתוק מול התפרצויות כעס

מיומנות DBT באמצעות מיומנויות עמידות למצוקה – מאחר שקיימת נטייה לנוע בקיצוניות בין תת-תגובה לתגובת יתר, בעיקר בחשיפה לטריגרים, מיומנויות עמידות למצוקה עוזרות לנו למצוא דרכים מאוזנות יותר לנהל את תגובותינו למצוקה.  בפרט, אנחנו לומדים להכין מבעוד מועד "ארגז כלים" או "ערכת עזרה ראשונה" להתמודדות במשבר, כתזכורת נגישה לתפקוד מאוזן יותר. בנוסף, אנו משתמשים בדמיון על מנת לשפר את תפיסת המסוגלות להתמודדות עם מצבים אלו (Cope ahead).

עבודה על ויסות קהות רגשית מול הצפה רגשית

מיומנות DBT באמצעות מיומנויות הוויסות הרגשי – מאחר שקיימת נטייה לנוע בקיצוניות בין חוסר רגישות לרגישות יתר, מיומנויות הוויסות הרגשי יכולות לעזור לנו למצוא דרכים מאוזנות יותר לטפח את רגשותינו. בשלב הראשון נפחית גורמי סיכון. חשוב שנבין את הקשר בין הרגלי אכילה, שינה, פעילות גופנית ושימוש בסמים מטשטשים ובין היכולת שלנו לחוות את הרגשות שלנו באופן מלא מבלי להיבהל או להיות ביקורתיים כלפיהם.

בשלב השני נברר עד כמה אנחנו באמת פתוחים לקבל את הרגשות שלנו מה הן התפיסות והאמונות שלנו לגבי רגשות? כיצד הן משפיעות על האופן בו אנו מתייחסים לרגשות שלנו? לדוגמא, אם אני מאמין לא ראוי לשתף בקשיים ייתכן שנטייתי תהיה לטשטש ולהקהות את רגשותיי.

לכן, חשוב שנלמד מדוע כדאי לרכוש הרגלים חדשים לאורר את  הרגשות. מדוע חשוב לפנות מקום ואפילו לטפח את הרגשות שלנו וכיצד אנו יכולים לשמור על רמת עוררות רגשית אופטימלית.

בשלב השלישי, נלמד כיצד לצבור בשגרת היום שלנו חוויות נעימות בטווח הקצר ובטווח הארוך. לא נחכה שמשהו יקרה, נפעל לייצר רגעים נעימים, לפחות אחד ביום. בנוסף, נעזור לעצמנו להכיר ביכולת שלנו להשתפר באמצעות יציאה מאיזור הנוחות ונכונות לשהות באזורים חדשים ופחות מוכרים. בכך נאתגר ובסופו של דבר גם נפתח ונרחיב את איזור הנוחות שלנו.

ויסות של עמדת כניעות/ביטול עצמי אל מול שתלטנות / תוקפנות

מיומנות DBT באמצעות מיומנויות ליעילות בינאישית – מאחר שקיימת נטייה לנוע בקיצוניות בין דרישה לשליטה מוחלטת, תוך הכחשת קיומו של האחר לבין  פסיביות/תלות המפעילה את הסביבה, מיומנויות היעילות הבינאישית עוזרות לנו למצוא דרכים מאוזנות יותר לנהל את מערכות היחסים שלנו.  מיומנויות אלו מסייעות לנו לבקש או לסרב באופן המחזק את הסיכוי שנקבל את מה שרצינו, תוך שמירה  על הקשר והכבוד לעצמנו. כמו כן, נוכל לברר את סדר העדיפויות שלנו בכל סיטואציה, כלומר, מה אנו רוצים להשיג בסיום המפגש הנוכחי.

נעשה זאת על ידי:

  • בירור וזיהוי המטרה ורכישת כלים להעביר מסר ברור ויכולת טובה יותר לניהול משא ומתן
  • שמירה על יחסים קרובים
  • נאמנות והגנה על הכבוד לעצמי
כלי נגישות

Powered by - Wemake

התחברות מהירה
באמצעות לינק חד פעמי

שלחו לי לאימייל

התחברות לאתר