יחסי הציבור של החרדה אינם טובים אך למעשה מדובר בתגובה טבעית של הגוף המזהה מצב חירום או איום ומנסה להתמודד אל מול הסכנה. במצב רגיל זוהי למעשה האזעקה שמפעיל הגוף כדי שהאדם יוכל להתגונן ולשרוד. אך כאשר החרדה הופכת להיות תגובה בלתי מסתגלת או בלתי מותאמת למציאות יש חשיבות לאבחון וזיהוי מדוע היא מופיעה על מה היא באה להתריע ומכאן הדרך לטיפול וויסות הסימפטומים אפשרית ומועילה.
חרדה היא תופעה מעיקה קיצונית ומשבשת ופוגעת באיכות החיים של האדם. היא יכולה להיות לקראת מפגש עם נושא החרדה או מחשבה על נושא החרדה והיא יכולה להיות כללית יותר ומפושטת.
החרדה יכולה להיות עקב דאגות כלליות לביטחון כללי או אישי עקב התמודדות עם אתגרים או מצבים של חוסר ודאות או שהיא מופיעה בעקבות התמודדות עם מצבי סיכון שהיו בעבר אך היום גם אם לא מתרחשים עדיין מהווים איום ובמצב כזה לעיתים נוצרות פוביות המאפשרות לאדם להימנע מאותו איום.
איך אדע לזהות מצב חרדה:
התקפי חרדה מופיעים לעיתים בצורה ספונטנית ולעיתים בצורה הדרגתית אל מול מצב מאיים שמופיע. הסימפטומים שונים מאדם לאדם בהיקפם ובעוצמתם אך לעולם יהיו מורכבים גם מסימפטומים גופניים וגם נפשיים:
- דפיקות לב מואצות
- הזעה או לחלופין תחושת קור עזה
- רעידות או לחילופין תחושת קיפאון ונוקשות בשרירים
- יובש בפה, בחילה, סחרחורת
- קיפאון מחשבתי עד לעיתים בלבול ומצבי נתק של הזיכרון
ברמה הרגשית יחוש האדם פחד מבוכה וחוסר אונים וכי הוא עומד למות, "מאבד את השליטה, הולך להשתגע, לעיתים ירגיש כי ניתוק רגשי האדם מרגיש כאילו זה קורה למישהו אחר וצופה על עצמו מבחוץ או לחילופין הצפה רגשית.
להתקפי חרדה יש נטיה לחזור ובעוצמות גבוהות יותר אם הם לא מטופלים ובדרך כלל קשה לנבא מתי יופיעו . יתרה מזאת לעיתים קרובות מתפתחת חרדה מההתקף הבא ואז מוחרפים הסימפטומים ללא טיפול ומענה.
סוגי חרדות:
הפרעת חרדה מוכללת
מאופיינת ע"י דאגנות מוגזמת בעוצמה גבוהה הקשורה לנושאים של עבודה בריאות משפחה. אין מדובר כאן בדאגנות רגילה הקיימת אצל רוב האנשים בתקופות מסוימות נוכח התמודדות עם מצבים ספציפים אלא בתגובה חריפה הנמשכת מעל ל 6 חודשים ומאפיינת את האדם בהתייחסות נוכח משימות יומיומיות או אירועים המתקיימים במציאות או עלולים להתקיים כגון רעידת אדמה תאונות או קטסטרופות אחרות.
הסביבה של אדם כזה מגיבה לעיתים בניסיון להרגיע או לבטל את החששות אך יש להבין כי אדם הסובל מחרדה כזו אין לו שליטה על תגובותיו וכי הסבל הוא בלתי נשלט.
הגורמים להפרעה זו הם בדרך כלל שילוב של סיגול דפוסי התמודדות לא אפקטיביים אותם רכש האדם בסביבתו לעיתים עוד מילדותו. ותוצאה של גורמים מבניים ביולוגים.
חרדה חברתית
זוהי הפרעת חרדה נפוצה המאופיינת מפחד ממפגש עם אנשים וסיטואציות חברתיות שונות. האדם חושש מדחיה ביקורת לעג והשפלה ומנסה להמנע מכל סטואציה כזו. לעיתים הסיבות היא סיבות אישיותיות, מבניות מולדות, או כתוצאה מאירועים שקרו בחייו של האדם שהובילו אותם להימנעות. אנשים אלה נוטים להימנע מהזדמנויות חברתיות ותפקידים תעסוקתיים ולעיתים גם התמודדויות פשוטות הקשורות לשגרת היום יום שלהם.
חשוב לעשות הבחנה בין ביישנות וחרדה –אנשים הסובלים מביישנות בדר"כ פחות ימנעו מלהגיע לאירועים חברתיים, הם יכולים להרגיש אי נוחות אך לא יחוו חרדה בעוצמות גבוהות ולרוב לא תיפגע איכות חייהם. כמו כן החרדה החברתית תופיע גם בצורות שונות אצל אנשים שונים ונדרשת הערכה מקצועית כדי לסייע לאדם לזהות אותה את מחיריה ולהתאים את הטיפול הנדרש. טיפול DBT נמצא כטיפול יעיל במיוחד לטיפול באנשים הסובלים מחרדה חברתית וסוגי חרדה נוספים, לעיתים נדמה לנו שאנשים רבים מסתובבים בעולם ומרגישים כי הם היחידים הסובלים מבעיה זו אך השכיחות של חרדה חברתית היא גבוהה מאוד. למעשה כ -8% מאוכלוסיה סובלת מהסימפטומים בעוצמה זו אחרת בעוד שפניה לעזרה מאפשרת מתן כלים אפקטיבים המכוונים להשגת שיפור באיכות חייו של האדם.
פוביה
פוביה הינו מצב בו אדם מפחד ממצב מסוים או מאובייקט מסוים. זהו פחד כרוני מתמשך והאדם יימנע מלהיחשף לאובייקט או לסיטואציה. באם ייחשף אליה יחווה תגובות מצוקה האופייניות להתקף חרדה שתוק מחנק רצון לברוח זעה הצפה רגשית ועוד. קיים מגוון גדול של פוביות: פוביות מחרקים, ממקומות סגורים, מעליות, מקומות גבוהים, פחד מטיסה, פחד דנטלי ועוד רבות. הטיפול בפוביות הוא בעיקרו טיפול קוגנטיבי התנהגותי המשלב טכניקות של הרפיה, שימוש בדמיון מודרך טכניקות חשיפה הדרגתיות בשילוב עם למוד אסטרטגיות וכלים להרגעה עצמית. בדר"כ מדובר בטיפול המשיג תוצאות טובות המקלות ומאפשרות לו להתמודד עם הפחד.